Efficiency of the biological growth regulator “MaxImmun” while growing onion in oneyear culture
Abstract
The article presents the results of efficiency evaluating of microbiological growth regulator «MaxImmun» on the base of the elicitor components – inactivated bacteria Pseudomonas chlororaphis subsp. aurantiaca 162 and Bacillus subtilis 494 and their secondary metabolites – when growing onion in oneyear culture. It is shown that the use of the preparation provides the productivity increase for 29,0–55,0 %. The protective effect of the preparation against downy mildew (peronosporosis) has been noted: the biological effectiveness for crop protection against the disease has reached 71.4 %. Based on the studies, the preparation MaxImmun» is recommended for use in the Republic of Belarus as a plant growth regulator in the agricultural sector and in private farms.
About the Authors
I. A. GrinevaBelarus
Minsk
I. N. Feklistova
Belarus
Minsk
D. V. Voitka
Belarus
a/c Priluki, Minsk region
E. K. Yuzefovich
Belarus
a/c Priluki, Minsk region
D. V. Maslak
Belarus
Minsk
A. V. Mikhniuk
Belarus
a/c Priluki, Minsk region
V. A. Lomonosova
Belarus
Minsk
T. L. Skakun
Belarus
Minsk
L. Ye. Sadovskaya
Belarus
Minsk
References
1. Волчкевич, И.Г. Эффективность действия инсектицида Гринда на луковую муху/ И.Г. Волчкевич, И.И. Вага // Весцi НАН Беларусi. Сер. аграрных навук. – 2016. – № 1. – С. 60–63.
2. Total phenol, flavonoid, proanthocyanidin and vitamin C levels and antioxidant activities of Mauritian vegetables / T. Bahorun [et al.] // J. of the Science of Food and Agriculture. – 2004. – Vol. 12. – P. 1553 – 1561.
3. Hanci, F. A Comprehensive overview of onion production: Worldwide and Turkey / F. Hanci // IOSR J. of Agriculture and Veterinary Science (IOSR-JAVS). – 2018. – Vol. 11. – P. 17–27.
4. Gupta, R. C. Effect of integrated disease management packages on diseases incidence and bulb yield of onion (Allium cepa L.) / R. C. Gupta, R. P. Gupta // SAARC J. Agri. – 2013. – Vol.11. – P. 49–59.
5. Ansari, N. A. Onion cultivation and production in Iran. Middle Eastern and Russian / N. A. Ansari, S. C. Chamran // J. of Plant Science and Biotechnology. – Vol.1, №2. – 2019. – P. 23–38.
6. Etiology of twister disease complex in onion / S. Patil, [et al.] // Int. J. Curr. Microbiol. App. Sci. – 2018. – Vol.7, №12. – P. 3644–3657.
7. Bulajić, A. Important onion diseases and control measures / A. Bulajić, B. Krstić, M. Ivanović // BiljniLekar (Plant Doctor). – Vol.36, № 2. – 2008. – P. 103–113.
8. Etana, M. B. Major onion (Allium cepa L.) production challenges in Ethiopia: A Review / M. B. Etana, M. C. Aga, B. O. Fufa // J. of Biology, Agriculture and Healthcare. –Vol.9, №7. – 2019. – P. 42–47.
9. Купреенко, Н. П. Болезни лука репчатого в Беларуси: монография / Н. П. Купреенко; рец. В. Л. Налобова, Л. А. Мишин; Республиканское унитарное предприятие «Институт овощеводства Национальной академии наук Беларуси». – Минск: Белпринт, 2005. – 119 с.
10. Болезни и вредители овощных культур и картофеля / А.К. Ахатов [и др.]. – М.: Товарищество научных изданий КМК, 2013. – 463 с.
11. Хайсин, М. Ф. Устойчивость сортов репчатого лука (Allium сера L.) к пероноспорозу Peronospora destructor / М. Ф. Хайсин // Защита овощных культур от болезней и сорняков. – Кишинев: Штиинца, 1978. – С. 21–36.
12. Gupta, R. C. Effect of integrated disease management on diseases incidence ans bulb yield of onion (Allium cepa L.) / R. C. Gupta, R. P. Gupta // SAARC J. Agri. – 2013. – Vol. 11. – P. 49–59.
13. Методические указания по проведению регистрационных испытаний биопрепаратов для защиты растений от вредителей и болезней / сост.: Л. И. Прищепа, Н. И. Микульская, Д. В. Войтка ; НПЦ НАН Беларуси по земледелию. – Несвиж : Несвиж. укрупн. тип. им. С. Будного, 2008. – 56 с.
14. Маслак, Д. В. Выделение антимикробных метаболитов бактерий Bacillus subtilis КМБУ 30043 / Д. В. Маслак, Н. В. Власик, Н. П. Максимова // Микробиология и биотехнология XXI столетия: материалы междунар. конф.; под ред. А. Г. Лобанка. – Минск, 2002. – С. 51–52.
15. A seven-gene locus for synthesis is of phenazine-1-carboxylic acid by Pseudomonas fluorescens 2–79. / D.V. Mavrodi [et al.] // J. Bacteriol. – 1998. – Vol. 180. – P. 2541–2548.
16. Феклистова, И. Н. Синтез феназиновых соединений бактериями Pseudomonas aurantiaca B-162 / И. Н. Феклистова, Н. П. Максимова // Вести Белорусского ун-та. – Сер. 2: Химия. Биология. География. – 2005. – № 2. – С. 66–69.
17. Феклистова, И. Н. Синтез антибиотика пирролнитрина бактериями Pseudomonas aurantiaca B-162 / И. Н. Феклистова, И. А. Гринева, Л. Е. Садовская // Бюллетень Московского общества испытателей природы. Отд. биол. – 2009. – Т. 114, вып. 2. – С. 107–109.
Review
For citations:
Grineva I.A., Feklistova I.N., Voitka D.V., Yuzefovich E.K., Maslak D.V., Mikhniuk A.V., Lomonosova V.A., Skakun T.L., Sadovskaya L.Ye. Efficiency of the biological growth regulator “MaxImmun” while growing onion in oneyear culture. Plant Protection. 2020;(44):201-211. (In Russ.)